Bezlepkový makový koláč s tvarohem a jablky

10.02.2021

Bezlepkový akorát tak sladký moučník ke snídani, odpolední kávě či svačince. Je v bezlepkové variantě, místo mouky jsem použila mletý mák.

Ingredience (1 koláčová forma Ø 25 - 30 cm):

  • 4 šťastná vejce,
  • 200 g namletého máku,
  • 330 g nahrubo nastrouhaných jablíček (já použila naše bio ze zahrádky),
  • 1 vanička tučného tvarohu,
  • 80 g třtinového cukru (vybírám ten "vlhčí" s vyšším obsahem melasy),
  • 1 PrDoPeč (bez fosfátů),
  • 1 vanilkový cukr, 
  • špetka soli.

Příprava:

Předehřejeme troubu na 180 °. Oddělíme žloutky od bílků, ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu. Přidáme namletý mák, tvaroh, nastrouhaná jablíčka a špetku soli. Vyšlehaný sníh z bílků přidáme do těsta a vlijeme do vymazané a vysypané formy (máslo a kokos). Pečeme cca 50-60 minut na 150 °.