Bezlepkový makový koláč s tvarohem a jablky
10.02.2021
Bezlepkový akorát tak sladký moučník ke snídani, odpolední kávě či svačince. Je v bezlepkové variantě, místo mouky jsem použila mletý mák.
Ingredience (1 koláčová forma Ø 25 - 30 cm):
- 4 šťastná vejce,
- 200 g namletého máku,
- 330 g nahrubo nastrouhaných jablíček (já použila naše bio ze zahrádky),
- 1 vanička tučného tvarohu,
- 80 g třtinového cukru (vybírám ten "vlhčí" s vyšším obsahem melasy),
- 1 PrDoPeč (bez fosfátů),
- 1 vanilkový cukr,
- špetka soli.
Příprava:
Předehřejeme troubu na 180 °. Oddělíme žloutky od bílků, ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu. Přidáme namletý mák, tvaroh, nastrouhaná jablíčka a špetku soli. Vyšlehaný sníh z bílků přidáme do těsta a vlijeme do vymazané a vysypané formy (máslo a kokos). Pečeme cca 50-60 minut na 150 °.