Domácí makové mléko

06.05.2019

Můj třetí tip na rostlinné mléko, které zvládnete jednoduše vyrobit, je z máku. Mák je výborným zdrojem vápníku, vitamínu E, železa, hořčíku, draslíku a fosforu. Makové mléko je pro člověka mnohem lépe stravitelné než mléko kravské a má  pozitivní účinky na  zlepšení kvality vlasů, nehtů a pleti.  

Doporučuje: Týna

Doba přípravy: 10 min příprava, 2 hodiny namáčení

Počet porcí: 800 ml "mléka"

Suroviny:

  • 100 g nemletého máku (kupuji v BIO kvalitě v Jasmínku v KH),
  • 800 ml vody.

Postup:

Mák zalijeme hrnkem vody a necháme namočený 2 hodiny. Poté vodu scedíme a mák nalijeme do mixéru s 800 ml čerstvé vody. Mixujeme tak dlouho, dokud nebude tekutina bílé barvy. Rozmixované rostlinné mléko scedíme pře sítko a uchováváme v lednici v plastové/skleněné nádobě po dobu 3 dnů. Přidáváme ho do smoothieček, kaší a koláčů.