Domácí mandlové mléko

05.02.2019

Mám pro Vás tip na domácí rostlinné mléko z mandlí. Sama už kravské mléko vůbec nepoužívám a vše nahrazuji mlékem rostlinným. Kupovaná rostlinná mléka jsou dost předražená a obsahují zbytečné přísady jako cukr, sůl, stabilizátory a po mandlích ani památky. Takže níže máte recept na krémové a podle mě chuťově nejlepší rostlinné mléko :-).

Doporučuje: Týna

Doba přípravy: 6 hodin namáčení a 5 minut přípravy

Počet porcí: 700 ml mléka

Suroviny:

  • 1 hrnek blanšírovaných mandlí (200 g),
  • voda (700 ml),
  • pro dochucení: skořice, datle, javorový sirup.

Postup:

Mandle namočíme minimálně na 6 hodin (nejlépe přes noc) do misky s vodou. Scedíme je, zalijeme 3 hrnky vody. Můžete přidat skořici a nějaké sladidlo pro lepší chuť. Mixujeme tak dlouho, dokud nebude mléko jemné. Poté tekutou směs scedíme a nalijeme do vzduchotěsné skleněné/plastové nádoby s víčkem a uchováváme v lednici po dobu cca 5 dní. Užíváme jako přísadu do smoothieček, kaší a dezertů.