Dýňový koláč s ořechy
Dýně nepatří jen do polévek a slaných jídel, sladkých receptů existuje také spousta. V tomto výborném koláči je dokonce dýně nakrájená pouze na kostičky, nikoli nastrouhaná. Ale žádný strach, málokdo dýni v koláči podle chuti odhalí.
Doporučuje: Káťa
Doba přípravy: 15 minut příprava, 40 minut pečení
Počet porcí: 1 větší plech (20 kousků)
Suroviny:
- 4 hrnky dýňové dužiny pokrájené na kostičky,
- 5 vajec,
- 1 hrnek třtinového cukru,
- 6 lžic hnědého rumu,
- 1 citron,
- 2 hrnky špaldové mouky,
- ½ hrnku oleje,
- 1 lžíce kakaa,
- 1 a ½ lžičky skořice,
- 1 PrDoPeč,
- 300 g vlašských ořechů.
(Množství dýně, ořechů i cukru lze samozřejmě upravit. Já do těsta přidala ještě cca 50 g slunečnicových semínek. Podle chuti lze přidat např. i rozinky apod.)
Postup:
Dužinu z dýně pokrájíme, dáme do mísy a promícháme s citronovou šťávou. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, rum, skořici, kakao a mouku s práškem do pečiva. Vše dobře promícháme a nakonec do těsta přidáme i citronovou dýni. Těsto rovnoměrně rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme hrubě nasekanými ořechy a dáme do předehřáté trouby péct na 180° stupňů cca na 40 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je koláč upečený. Hotový koláč můžeme před podáváním posypat moučkovým cukrem.