Dýňový koláč s ořechy

13.02.2019

Dýně nepatří jen do polévek a slaných jídel, sladkých receptů existuje také spousta. V tomto výborném koláči je dokonce dýně nakrájená pouze na kostičky, nikoli nastrouhaná. Ale žádný strach, málokdo dýni v koláči podle chuti odhalí.

Doporučuje: Káťa

Doba přípravy: 15 minut příprava, 40 minut pečení

Počet porcí: 1 větší plech (20 kousků)

Suroviny:

  • 4 hrnky dýňové dužiny pokrájené na kostičky,
  • 5 vajec,
  • 1 hrnek třtinového cukru,
  • 6 lžic hnědého rumu,
  • 1 citron,
  • 2 hrnky špaldové mouky,
  • ½ hrnku oleje,
  • 1 lžíce kakaa,
  • 1 a ½ lžičky skořice,
  • 1 PrDoPeč,
  • 300 g vlašských ořechů.

(Množství dýně, ořechů i cukru lze samozřejmě upravit. Já do těsta přidala ještě cca 50 g slunečnicových semínek. Podle chuti lze přidat např. i rozinky apod.)

Postup:

Dužinu z dýně pokrájíme, dáme do mísy a promícháme s citronovou šťávou. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, rum, skořici, kakao a mouku s práškem do pečiva. Vše dobře promícháme a nakonec do těsta přidáme i citronovou dýni. Těsto rovnoměrně rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech, posypeme hrubě nasekanými ořechy a dáme do předehřáté trouby péct na 180° stupňů cca na 40 minut. Špejlí vyzkoušíme, zda je koláč upečený. Hotový koláč můžeme před podáváním posypat moučkovým cukrem.