Mrkvová bábovka

14.03.2018

Po dlouhé době mám pro Vás další recept z řady zdravých dezertů :-) U nás doma jsou bábovky na denním režimu a pečou se na různé způsoby. Nyní jsem vyzkoušela verzi "zeleninovou" a nešlápla jsem vůbec vedle. Tato mokrá bábovka chutná velmi vláčně, lahodně a hlavně patří mezi ZDRAVÉ alternativy v pečení.

Suroviny:

  • 300 g najemno nastrouhané mrkve,
  • 300 g celozrnné špaldové mouky,
  • 300 g kefíru (či acidofilního mléka),
  • 1 prášek do pečiva (bezfosfátový),
  • 2 vejce,
  • 220 g třtinového cukru,
  • 100 g mletých ořechů,
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • hrst rozinek,
  • lžička mleté skořice,
  • lžička mletého zázvoru,
  • špetka muškátového oříšku.

Postup:

Nejprve ušleháme žloutky s cukrem, přidáme olej, kefír a mrkev. Poté přisypeme mouku s práškem do pečiva, ořechy, rozinky a koření. Ušlehané bílky propojíme s hutným těstem do nadýchané podoby a dáme do vysypané bábovkové formy péct na 150 stupňů na cca 1,5 hodiny. Vzhledem k vysokému podílu mrkve a kefíru se dezert peče trochu déle, ale výsledek stojí za to ;-)