Mrkvovo-batátový krém

29.01.2019

Kromě sladkého pečení ráda také experimentuji s polévkami, nejlépe zahuštěnými :-). Tak mám pro Vás první recept na výborný zeleninový krém.

Doporučuje: Týna

Doba přípravy: 40 minut

Počet porcí: 7 porcí

Suroviny:

  • 2 batáty,
  • 6 středních mrkví,
  • 1 červená cibule,
  • 1 zeleninový bio bujón,
  • 5 lžic ovesných vloček,
  • 1/2 lžičky kmínu,
  • 1 lžička skořice,
  • 1/2 lžičky kari,
  • 1/2 lžičky kurmumy,
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku,
  • 1/4 lžičky sušeného česneku,
  • sůl a pepř, 
  • 1 zakysaná smetana,
  • čerstvá velkolistá petržel na ozdobení.

Postup:

Na řepkovém oleji (kupuji stáčený z Jasmínku v KH) necháme zesklovatět červenou cibulku. Pak přidáme oloupané a na kostičky nakrájené batáty, mrkev a cca litr vody (zelenina je ponořená). Vhodíme 1 kostku bio bujónu a ovesné vločky, aby polévka lépe zhoustla. Lehce osolíme, opepříme a okmínujeme. Necháme vařit, dokud zelenina nezměkne. Přidáme všechna koření, necháme 5 minut vařit. Zbývá už jen přidat zakysku a vše dokonale rozmixovat "tyčákem" na jemný krém. Na závěr nasekáme petržel a ozdobíme na talíři.