Mrkvovo-batátový krém
29.01.2019
Kromě sladkého pečení ráda také experimentuji s polévkami, nejlépe zahuštěnými :-). Tak mám pro Vás první recept na výborný zeleninový krém.
Doporučuje: Týna
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 7 porcí
Suroviny:
- 2 batáty,
- 6 středních mrkví,
- 1 červená cibule,
- 1 zeleninový bio bujón,
- 5 lžic ovesných vloček,
- 1/2 lžičky kmínu,
- 1 lžička skořice,
- 1/2 lžičky kari,
- 1/2 lžičky kurmumy,
- 1/4 lžičky muškátového oříšku,
- 1/4 lžičky sušeného česneku,
- sůl a pepř,
- 1 zakysaná smetana,
- čerstvá velkolistá petržel na ozdobení.
Postup:
Na řepkovém oleji (kupuji stáčený z Jasmínku v KH) necháme zesklovatět červenou cibulku. Pak přidáme oloupané a na kostičky nakrájené batáty, mrkev a cca litr vody (zelenina je ponořená). Vhodíme 1 kostku bio bujónu a ovesné vločky, aby polévka lépe zhoustla. Lehce osolíme, opepříme a okmínujeme. Necháme vařit, dokud zelenina nezměkne. Přidáme všechna koření, necháme 5 minut vařit. Zbývá už jen přidat zakysku a vše dokonale rozmixovat "tyčákem" na jemný krém. Na závěr nasekáme petržel a ozdobíme na talíři.