Švestkový koláč s tvarohem

06.05.2019

Nejraději peču ze špaldové a pohankové mouky. V tomto koláči kombinuji obě dvě, chutná naprosto skvěle. Zmizel mi z kuchyně za den :-D a v rodině dostal hodnocení 5/5 :-).

Doporučuje: Týna

Doba přípravy: 15 min příprava, 50 min pečení

Počet porcí: kulatá koláčová forma (30 cm)

Suroviny:

Těsto:

  • 350 g švestek,
  • 170 g špaldové mouky (z Jasmínku v KH),
  • 30 g pohankové mouky (z Jasmínku v KH),
  • 100 g másla,
  • 30 ml vody.

Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu (tučný),
  • 60 g moučkového třtinového cukru (z Jasmínku v KH),
  • 1 vejce.

Drobenka:

  • 30 g másla,
  • 4 PL drcených ovesných vloček (z Jasmínku v KH),
  • 1 lžíce třtinového cukru.

Postup:

Smícháme obě mouky, sůl, změklé máslo a vodu. Zpracujeme na kompaktní těsto, které rozválíme na kruhovou placku a vtlačíme do pečící formy. Dno několikrát propícháme vidličkou a dáme péct na 20 min na 150 stupňů. Mezitím si připravíme švestky, tvarohovou náplň a drobenku. Tvaroh smícháme s cukrem a vajíčkem. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme vločky a cukr a zlehka opražíme. Drobenka získá jemně oříškovou chuť. Na vychladlý upečený korpus nalijeme tvarohovou směs, poklademe švestky a posypeme drobenkou. Znova pečeme 30 min na 150 stupňů. Hotovo :-).